Povestea lui Rabbi Amnon

Toata lumea din Mainz il cunostea pe Rabbi Amnon care era un om intelept si saritor. Chiar si ducelui de Mainz ii placea sa vorbeasca cu el. “Amnon”, il necajea ducele, “ce pacat ca esti evreu si nu poti merge in Rai”.

“Vezi tu, stimate domn,”, ii raspundea Rabbi Amnon, “evreii cred ca Dumnezeu ii rasplateste pe toti oamenii buni.”kriat-tora.jpg

Dar acest raspuns nu a facut altceva decat sa-l enerveze pe duce. “Amnon,” a explodat el in cele din urma, “converteste-te acum sau mori!”.

“Da-mi 3 zile sa ma hotarasc”, a implorat Rabbi Amnon. Ducele a acceptat gandindu-se ca in cele din urma va asculta si se va converti.

Rabbi Amnon s-a intors acasa profund suparat pe el ca I-a dat ducelui ideea ca exista o posibilitate sa se gandeasca la convertire si sa nege existenta lui Dumnezeu. A refuzat sa manance si sa bea pana s-a imbolnavit. Toti cei apropiati si toti cunoscutii au venit sa-l consoleze, dar Rabbi Amnon nu se putea ierta pentru greseala comisa in fata lui Dumnezeu.

Dupa trei zile Rabbi Amnon nu s-a intors la Duce si in cele din urma au fost trimisi soldatii dupa el.

“De ce nu mi-ai adus raspunsul in ziua pe care chiar tu ai fixat-o?” ”Am gresit”, a suspinat rabinul.”Ar fi trebuit sa spun: Shema Israel, Hashem Elokeinu, Hashem Echad, proclamand ca nu exista decat un singur Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie sa fiu pedepsit…”

“Si pedepsit vei fi”, a suspinat Ducele.

Dupa ore de tortura in mainile soldatilor ducelui, Rabbi Amnon a fost adus la sinagoga fiind pe moarte. Era Rosh Hashana iar lumea era pe punctul sa rosteasca Kedusha. “Va rog”, a suspinat el,”deschideti Aron Hakodes ca sa pot rosti o ultima rugaciune.” Lumea s-a adunat sa asculte. “Unetaneh Tokef”… Rabbi Amnon si-a terminat rugaciunea si a murit. Rugaciunea lui a devenit o parte importanta din serviciul de Ros Hashana si Yom Kipur in care recunoastem faptul ca Dumnezeu este cel mai mare conducator al lumii.

O parte din rugaciunea Rabinului Amnon:

“Sa declaram maretia acestei zile sfinte! Este o zi in care recunoastem faptul ca Tu, Dumnezeu esti Judecatorul nostru. Astazi trecem prin fata ta ca oile. Nimeni nu trece neobservat. Ajuta-ne sa ne uitam in sufletul nostru sa ne autojudecam. Da-ne puterea si curajul sa ne descurcam mai bine in anul ce vine.

Stim ca zilele noastre pe pamant sunt pretioase. Doar Tu poti prezice viitorul. Dar numai noi putem sa hotaram cum ne traim viata. ”

Reclame

Un răspuns

  1. Uimitor…ce bine ar fi daca si noi am recunoaste in fata tuturor,ca Dumnezeu este singurul stapanitor al lumii acesteia,ca ne stie si ne cunoaste pana la ultimul fir de par…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: