MIDRAŞIM / LEGENDE

La începuturi, cu mult timp înainte ca Cerurile şi Pământul să ia naştere, Dumnezeu a creat şapte lucruri. Lucruri apărute deci înaintea a însăşi Creaţiei.Şi acestea au fost: Tora (Cele cinci Cărţi ale lui Moşe), Tora scrisă cu foc negru pe foc alb; Tronul Divin, Paradisul, Infernul, Sanctuarul Ceresc – pe al cărui altar se afla o nestemată cu Numele lui Maşiah incrustat pe el; şi o Voce.

“Dar asta nu scrie în Biblie!!!” vor fi voci care o sa strige la mine. Ei bine, aşa este!

În Tora este scris “Şi Dumnezeu l-a făcut pe Om după Chipul şi Asemănarea sa”. I-a dat un intelect, prin care să poată înţelege Creaţia, şi i-a dăruit întreaga lume s-o păzească şi s-o îngrijească.

Mai târziu i-a dăruit şi însăşi prima sa Creaţie, cea care stă la baza întregului Univers. I-a dăruit Tora.

Şi alături de Tora, i-a mai dăruit şi Tora Orală. Cea din care, mai târziu, înţelepţii au creat Talmudul. O parte din această Lege Orală nu este altceva decât o explicare a Torei scrise. Pentru că nu oricine este în stare să treacă dincolo de înţelesul primar al cuvintelor, şi să ajungă la esenţă.

Aceste Midraşim, aceste poveşti, descriu, explică, lămuresc, cu o dulceaţă şi o poezie de nedescris, cuvântul şi sensul versetului, uneori prea arid, al Torei.

O parte din acestea mă voi strădui eu aici, după umilele mele puteri, să vi le aduc în faţa ochilor, să vă deschid o poartă spre o altă lume, spre un alt fel de “Legende ale Olimpului”. Fără zei, de astă dată. În ele există doar Dumnezeu şi creaţia sa prin care se împlineşte însăşi Creaţia.

Voi încerca să fiu un modest învăţăcel al acelor înţelepţi rabini din vechime, şi să încerc să re-compun, cât mai clar şi mai curgător, această fascinantă poveste, aducând astfel spre voi, spre prezent, un crâmpei din trecut, din tradiţie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: